Tesis profesional presentada por
Licenciatura en Biología. Departamento de Química y Biología. Escuela de Ciencias, Universidad de las Américas Puebla.
Jurado Calificador
Presidente: Mtro. Jerónimo García
Guzmán
Vocal y Director: Dr. Daniel Claudio
Martínez Carrera
Secretario: M.C. Silvia Reyna Téllez
Cholula, Puebla, México a 12 de agosto de 2005.
Mushroom cultivation, especially shiitake (Lentinula edodes) growing, is an economically significant and rapidly expanding global industry. L. edodes is a basidiomycete that is evolutionary advanced and highly degradative. A promising nutraceutical, this mushroom is also the single largest commercial bioconversion process utilising wood. The present study was carried out to investigate the phylogenetic relationships of shiitake distributed in Asia-Australasia and L. boryana, Mexican native, using PCR-amplified nuclear ribosomal DNA (ITS1-ITS4 region). DNA was extracted from ten strains: three from Japan, one from Hong Kong, one from the United States, one from Mexico, and four from commerical origins. The dendrogram obtained from the analysis of aligned sequences of the ITS region mentioned correlated divergence with geographical distribution, generating three major groups. Analysis of rDNA from strains around the world showed that the strains at the COLPOS collection belong to two of the five major groups found worldwide. The results suggest the possibility of genetic improvement by techniques such as cross-breeding, protoplast fusion or genetic engineering.
Key words: Shiitake, rDNA, phylogenetic relationships, genetic improvement.
Capítulo 1. Abbreviations (archivo pdf, 10 kb)
Capítulo 2. Abstract (archivo pdf, 10 kb)
Capítulo 3. Introduction (archivo pdf, 485 kb)
Capítulo 4. Research Relevance (archivo pdf, 10 kb)
Capítulo 5. Objectives (archivo pdf, 18 kb)
Capítulo 6. Materials and Methods (archivo pdf, 313 kb)
Capítulo 7. Results (archivo pdf, 393 kb)
Capítulo 8. Discussion (archivo pdf, 43 kb)
Capítulo 9. Conclusions (archivo pdf, 11 kb)
Referencias (archivo pdf, 30 kb)
Apéndice 1. Glossary (archivo pdf, 21 kb)
Apéndice 2. Shiitake´s nutritional properties (archivo pdf, 25 kb)
Apéndice 3. ITS region (archivo pdf, 69 kb)
Apéndice 4. Different buffer components (archivo pdf, 23 kb)
Apéndice 5. Sequences (archivo pdf, 61 kb)
González Rábade, N. 2005. Molecular characterization of wild and commercial strains of shiitake (Lentinula spp.) cultivated in Mexico, and their potential for genetic improvement. Tesis Licenciatura. Biología. Departamento de Química y Biología, Escuela de Ciencias, Universidad de las Américas Puebla. Agosto. Derechos Reservados © 2005.